macOS Big Sur is er en kan je vanaf nu gratis installeren op je Mac computer. Deze nieuwe software update voegt weer veel nieuwe verbeteringen & vernieuwingen toe aan je Mac. Bijvoorbeeld een geheel nieuw ontwerp, waardoor je Mac weer als nieuw lijkt.
Ik raad je sterk aan om je Mac voor te bereiden op deze software update. Hoe? Volg het stappenplan dat ik je hieronder geef.
Lees ook: Dit zijn mijn favoriete vernieuwingen & verbeteringen van macOS Big Sur.
Stap 1: Kan ik mijn Mac updaten naar Big Sur?
Alleen nieuwere Mac-modellen kunnen worden geüpdate naar het nieuwste besturingssysteem voor Mac: macOS Big Sur.
Deze Mac-modellen kunnen updaten naar macOS Big Sur:
- Macbook Air 2013 of later
- Macbook 2015 of later
- Macbook Pro 2013 of later
- Mac mini 2014 of later
- iMac 2014 of later
- Mac Pro 2013 of later
- iMac Pro 2017 of later
Welke Mac heb jij? Dit controleer je zelf. Klik op icoontje in de linker bovenhoek van je Mac > Over deze Mac > (Meer info) > Overzicht.
Op alle andere Mac-modellen komt de update naar macOS Big Sur dus niet beschikbaar. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van de nieuwe functies en mogelijkheden van Big Sur, maar dat je je Mac nog wel verder kunt gebruiken zoals je gewend bent.
Let op: macOS Big Sur is pas beschikbaar in oktober 2020, naar verwachting. Op het moment van schrijven heeft Apple de lanceringsdatum nog niet bekend gemaakt.

Stap 2: Heb je genoeg RAM-geheugen?
Apple heeft kenbaar gemaakt dat je voor de update naar Big Sur een Mac met tenminste 4GB RAM-geheugen moet hebben. RAM-geheugen is werkgeheugen. Voor goede prestaties van je Mac heb je eigenlijk 8GB RAM-geheugen nodig.
Hoeveel RAM-geheugen heeft jou Mac? Dit controleer je door te klikken op > Over deze Mac > (Meer info) > Overzicht > achter Geheugen. Heb je voldoende RAM-geheugen?
Zo niet, dan zal Big Sur je Mac alleen maar langzaam maken en kun je beter niet updaten naar Big Sur of je RAM-geheugen vergroten.
Stap 3: Zorg voor voldoende opslagruimte
Je hebt vrije opslagruimte nodig om de software update naar macOS Big Sur te kunnen installeren op je Mac. Dit is naar verwachting slechts 15GB opslagruimte, maar houd rekening met tenminste 20GB tot 25GB opslagruimte, voor de zekerheid.
Dan zal de installatie soepel verlopen en Big Sur beter functioneren.
Controleer je beschikbare opslagruimte door te klikken op > Over deze Mac > (Meer info) > Opslag.
Heb je minder dan 15GB opslagruimte beschikbaar? Maak dan ruimte vrij door bestanden en/of apps te verwijderen, totdat je ongeveer 25GB opslagruimte vrij hebt.
Je Mac functioneert langzamer bij (bijna) geen beschikbare opslagruimte.
Stap 4: Update alle apps
Ik raad je aan om eerst de apps op je Mac te updaten, alvorens je de beschikbare software update uitvoert. Ontwikkelaars hebben namelijk hun apps voorbereid op de update naar het nieuwe besturingssysteem. Met het updaten van de apps installeer je deze wijzigingen in apps.
Ga naar de App Store > Updates. Staan er updates van apps klaar? Voer deze dan uit.
Let op: Het kan dat een app geen update krijgt voor Big Sur en daarom niet zal werken na het updaten naar Big Sur. In de Beta-versie van macOS Big Sur is al naar voren gekomen welke apps niet meer werken in Big Sur. De lijst van apps die niet werkt met Big Sur kun je hier zien.
Tip: Gebruik de toetsen cmd + F om in deze lijst via het zoekvenster te zoeken naar de apps/programma’s die jij veel gebruikt. Functioneert een app/programma dat jij veel gebruikt niet in Big Sur? Dan kun je beter even wachten met het updaten totdat de ontwikkelaar van deze app/dit programma dit probleem heeft opgelost.

Stap 5: Verwijder oude 32bit-apps en PowerPC apps
Als vanaf OS X en 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC apps te gebruiken op je Mac. Daarom kun je deze apps dus ook niet gebruiken met macOS Big Sur.
Hetzelfde geldt voor 32-bits apps. Vanaf macOS Catalina kun je deze apps niet meer gebruiken op de Mac. In de meeste gevallen heeft de ontwikkelaar van deze app een nieuwe 64-bits-versie van de app geïntroduceerd. Zo niet, dan kun je het beste zoeken naar een alternatief voor deze app.
Welke apps werken nog op 32-bits?
Dit kun je controleren op je eigen Mac.
Met macOS Catalina: klik op > Over deze Mac > (Meer info) > Softwareoverzicht > scroll naar beneden tot de categorie Software > Verouderde Software > wacht tot de lijst is geladen.
Met macOS Mojave of lager: Klik op > Over deze Mac > (Meer info) > Softwareoverzicht > onder Software > Programma’s > wacht even totdat de lijst is geladen > tik een-voor-een op elk programma en controleer achter ‘64-bits’ of er ‘ja’ of ‘nee’ staat.
‘Nee’ betekent dat dit programma nog in 32-bits staat. Dit betekent dat dit programma niet meer werkt met macOS Mojave en macOS Big Sur. Je zal dan een nieuwere versie van dit programma moeten installeren of een alternatief voor dit programma in 64-bits moeten zoeken.
Stap 6: Maak een goede back-up
Er kan altijd iets foutgaan bij het updaten naar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Maak daarom altijd een goede back-up van je Mac en je bestanden.
Dit kun je doen met:
- TimeMachine: Verbind de externe harde schijf en start het maken van een reservekopie met TimeMachine.
- iCloud: Er wordt automatisch een reservekopie gemaakt van je schijf in iCloud.
Maak altijd een recente reservekopie vóórdat je de update naar een nieuw besturingssysteem uitvoert. Dan heb je altijd nog de laatste versie van je bestanden en gaat er niets verloren bij een mislukte update, al is de kans dat een update mislukt erg klein.
Stap 7: Welke verbeteringen & vernieuwingen geeft Big Sur?
Weet wat je kunt verwachten met deze update naar Big Sur. Dit heb ik alvast voor je beschreven in dit blogartikel. Lees het dus nog even rustig door.
Stap 8: Wacht nog even twee weken met updaten
Is de update naar macOS Big Sur beschikbaar in de App Store? Wacht dan nog even geduldig ongeveer twee weken met het updaten.
Er kunnen namelijk nog foutjes in de software zitten. Deze heten ‘bugs’. Vaak worden deze al snel herkend door Apple en app ontwikkelaars en worden ze daarom snel hersteld in nieuwe software updates. Deze nieuwe software updates zijn dan beschikbaar in de App Store > Updates.
Als je geen last van deze foutjes wilt hebben, kun je dus beter nog even twee weken wachten zodat de ergste foutjes in de software al zijn hersteld. Dat bespaart je (kleine) problemen met apps, software en programma’s.
Stap 9: Voer de software update naar Big Sur uit
Je bent er klaar voor! Je kunt nu de software update naar Big Sur uitvoeren.
- Sluit je Mac aan op stroom met de oplaadkabel.
- Zorg ervoor dat de batterij minimaal 50% is opgeladen en laat deze aangesloten op stroom.
- Zorg voor een stabiele wifi-verbinding die niet zomaar wegvalt.
- Open de App Store > Updates en download en installeer de software update naar macOS Big Sur.
- Sluit je Mac niet af tijdens het updaten.
Stap 10: Krijg macOS Big Sur onder de knie met mijn macOS Big Sur-cursus
Meld je vandaag nog aan voor mijn macOS Big Sur cursus en haal alles uit je Mac.
Ik leg je alles uit in makkelijk te volgen video’s. Je kijkt als het ware over mijn schouders mee hoe ik het doe, zodat je het zelf gemakkelijk kunt meedoen. En natuurlijk heb jij mijn Mac-hulp op afstand. 😉
👉👉 Kijk hier voor meer informatie over mijn macOS Big Sur cursus. 👈👈
Klaar! 😁 👍