Binnenkort beschikbaar: macOS Big Sur

macos Big Sur

Apple heeft een nieuwe update voor het besturingssysteem van je Mac gepresenteerd: macOS Big Sur. 🤩 Apple heeft deze update voor Mac al officieel gepresenteerd, maar macOS Big Sur zal in het najaar van 2020 pas beschikbaar komen voor nieuwe Mac-modellen. macOS Big Sur heeft verschillende vernieuwingen & verbeteringen. Zo krijgt onder andere Safari een grote update.

Wat verandert er nog meer met macOS Big Sur? Dit lees je in dit blogartikel.

Heel belangrijk: Ik geef je ook een stappenplan waarmee je je Mac veilig kunt updaten naar macOS Big Sur. Volg dit stappenplan nauwkeurig en kom niet voor verrassingen te staan. 😃

nieuw ontwerp big sur

macOS Big Sur in het kort

Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over macOS Big Sur:

 • Dit is de nieuwste software update voor Mac en is de opvolger van macOS Catalina.
 • Apple heeft macOS Big Sur gepresenteerd in juni, maar er wordt steeds meer bekend over deze nieuwe update.
 • Naar verwachting komt Big Sur beschikbaar om te downloaden in oktober 2020, maar de exacte datum is nog niet officieel bekendgemaakt door Apple.
 • Dit is een gratis software update voor geschikte Macs.
 • Waarom updaten naar Big Sur? Omdat Big Sur een aantal vernieuwingen & verbeteringen bevat. Met deze software update wordt ook de beveiliging en privacy van je Mac geüpdate.
 • Vernieuwingen en verbeteringen zitten in onder andere het ontwerp, Safari, Berichten, widgets, bedieningspaneel en meldingen.
 • De grootste update voor Mac in jaren. 👏

Wat verandert er met macOS Big Sur?

Hieronder geef ik je mijn favoriete veranderingen & verbeteringen van de software update macOS Big Sur.

big sur vs mojave
Het ontwerp van Mojave versus het ontwerp van Big Sur

Compleet nieuw ontwerp

De grootste verandering van Big Sur is het nieuwe ontwerp van het bureaublad, navigatie, menubalken, apps, knoppen, enz. Het ontwerp is erg mooi en ziet er zeer gelikt uit. Het doel is dat het ontwerp van de Mac beter aansluit bij het ontwerp van de iPhone en iPad en bij de huidige trends.

De menubalken waren voorheen grijs, maar zijn met Big Sur wit en doorzichtig. Dit geeft de Mac een speelser uiterlijk en geeft leuke diepte. Ook krijgen enkele apps een nieuw ontwerp die hetzelfde is als op iPhone/iPad. En er is een nieuw ontwerp voor het bureaublad, met nieuwe kleuren.

Dit is even wennen, maar vooral ook mooi. 👍

nieuwe app big sur
Nieuw ontwerp van apps in Big Sur, zodat de apps meer lijken op iOS14 en iPadOS14

Safari – veiliger en gemakkelijker surfen

Safari krijgt in macOS Big Sur meer privacymogelijkheden. Hiermee wordt je beter beschermd tegen trackers. Trackers zijn geïnstalleerde programmaatjes waardoor anderen bepaalde activiteiten op je Mac kunnen volgen. In een privacyrapport kun je zien welke websites jouw Mac (proberen te) volgen.

Ook krijg je een melding wanneer je wachtwoord is gelekt door een website, wanneer het een wachtwoord is die is opgeslagen in iCloud Sleutelhanger. Daardoor kun je snel dit wachtwoord wijzigen zodat niemand ongemerkt in je account kan inloggen met gelekte inloggegevens.

Deze wijzigingen zijn ook doorgevoerd in de software update iOS14 voor iPhone en iPadOS14 voor iPad.

Safari krijgt ook een nieuw, mooier ontwerp. Je kunt ook een wallpaper instellen op de startpagina van Safari. Bijvoorbeeld een foto, waardoor je Safari een persoonlijk tintje geeft.

Big Sur berichten
Een groepsgesprek in de Berichten app

Berichten: Updates van iOS14 ook beschikbaar op Mac

Nog een vernieuwing waarbij de Mac meer op de iPhone en iPad gaat lijken. Alle nieuwe functies van de Berichten app in iOS14 komen ook beschikbaar voor Mac. Dit zijn bijvoorbeeld verbeteringen m.b.t. groepsgesprekken, iMessage en meldingen van inkomende berichten.

Misschien gaat we de Berichten app op de Mac nu vaker gebruiken. 😄

Widgets in Big Sur
Nieuw ontwerp van widgets in Big Sur

Widgets: zie in één oogopslag de belangrijkste informatie

Ook de vernieuwingen van de widgets op de Mac lijken op de nieuwe mogelijkheden met widgets op een iPhone en iPad, maar zijn op de Mac iets beperkter.

Met de widgets kun je snel en gemakkelijk in één oogopslag een overzicht zien van verschillende functies en informatie, zoals weerberichten, aankomende agendapunten, taken of de aandelenkoers. Zo heb je deze informatie altijd bij de hand in het overzicht van de widgets.

In Big Sur kun je dit overzicht van widgets helemaal zelf vormgeven, zodat je precies de informatie ziet die jij vaak gebruikt en nodig hebt.

Vernieuwingen bedieningspaneel, om sneller systeemfuncties te bedienen

Het bedieningspaneel op Big Sur lijkt op het bedieningspaneel op de iPhone en iPad, maar met iets minder opties. Hierdoor kun je snel schakelen naar bepaalde functies, zoals volume, wifi, Bluetooth, AirPlay en de batterij. Je kunt zelf icoontjes toevoegen aan en verwijderen van het bedieningspaneel.

Nieuwe meldingen: gegroepeerd en gesorteerd per app

Dit is een kleine verbetering, maar erg handig. Meldingen worden nu per app gesorteerd en gegroepeerd. Daardoor krijg je meer overzicht in de meldingen en wordt je minder gestoord door een tornado aan meldingen. 🌪

Kaarten app vernieuwd

Net als op de iPhone en iPad, krijgt de Kaarten app ook op de Mac een nieuw ontwerp met nieuwe mogelijkheden.

Verbeteringen in Apple apps

Verder hebben verschillende standaard Apple apps enkele verbeteringen gekregen, zoals Apple Arcade, FaceTime, Woning app, Muziek app en Foto’s app.

Is macOS Big Sur beschikbaar voor mijn Mac?

macOS Big Sur is naar verwachting pas beschikbaar in oktober 2020. Nog even wachten dus. 😉 Deze software update is niet beschikbaar voor alle Macs, maar alleen voor enkele nieuwere modellen.

Big Sur zal beschikbaar zijn voor de volgende Mac-modellen:

 • Macbook Air 2013 of nieuwer
 • Macbook 2015 of nieuwer
 • Macbook Pro 2013 of nieuwer
 • Mac mini 2014 of nieuwer
 • iMac 2014 of nieuwer
 • Mac Pro 2013 of nieuwer
 • iMac Pro 2017 of nieuwer

Op alle andere Mac-modellen komt de update naar macOS Big Sur dus niet beschikbaar. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van bovenstaande functies, maar dat je je Mac nog wel gewoon verder kunt gebruiken zoals je gewend bent. 😁

Ga naar de App Store > Updates om te controleren of de software update naar macOS Big Sur al beschikbaar is. Zo ja, bereid dan eerst je Mac voor op de update naar macOS Big Sur met dit stappenplan.

Voer eerst deze stappen uit alvorens je update naar Big Sur.

Plaats hieronder een reactie