Nieuw besturingssysteem voor Mac: macOS Catalina. Lees hier alles wat je moet weten

Nieuwe update macOS catalina

Apple heeft tijdens het keynote event WWDC 2019 de nieuwe update voor macOS gepresenteerd: macOS Catalina. Apple heeft onder andere de vervangende Apps voor het bekende iTunes gepresenteerd: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Dat heb je goed gelezen: iTunes wordt opgeheven. Lees er alles over in deze blog.

MacOS Catalina komt uit in de herfst van 2019. Apple heeft nog geen officiële release datum bekendgemaakt. Waarschijnlijk komt er al eerder een bètaversie uit, gevolgd door een testversie voor consumenten. Ik raad je aan om de officiële update te downloaden, want in de bètaversie en testversie kunnen nog foutjes zitten die Apple zal oplossen in de officiële update van macOS Catalina.

Preview van het nieuwe macOS Catalina

MacOS Catalina wordt het nieuwe besturingssysteem voor Mac. Tijdens het WWDC 2019 event van Apple hebben ze deze update gepresenteerd. MacOS Catalina zit boordevol nieuwe, handige functies die het werken met de Mac nog gemakkelijker maken. Welke nieuwe functies komen er?

Einde iTunes

Apple had eerder al aangekondigd dat iTunes wordt vervangen door drie nieuwe, afzonderlijke Apps. iTunes bleek te onoverzichtelijk te zijn, en zal worden vervangen door:

 1. Apple Music, voor muziek
 2. Apple Podcasts, voor podcasts
 3. Apple TV, voor tv.

Maak je geen zorgen. Deze overstap zal goed geregeld worden door Apple.

Verbeterde Apps

Alledaagse handelingen zullen makkelijker gaan omdat enkele Apps van Apple in macOS Catalina worden verbeterd.

Foto’s – De App Foto’s krijgt een nieuwe uitstraling, waardoor je foto’s en herinneringen beter worden afgebeeld. De App Foto’s wordt ook slimmer, waardoor je belangrijke gebeurtenissen in je leven en herinneringen makkelijk kunt uitlichten.

Notities – Deze App krijgt een hele nieuwe look, waardoor notities gemakkelijker te vinden zijn en te delen zijn.

Herinneringen – De Herinneringen App krijgt een compleet nieuw ontwerp.

Safari – Safari is geoptimaliseerd met een betere startpagina zodat je snel kunt doorgaan naar je favoriete websites.

iPad en macOS Catalina

Je iPad als een verlengde van je Mac

De iPad krijgt dit jaar ook een nieuw besturingssysteem: iPadOS. Daarmee is het mogelijk om je iPad steeds meer te gebruiken als een computer, en te zien als een verlenging van je Mac.

Hoe, lees verder in het tweede deel van deze blog over iPadOS.

Apple Pencil

Wees creatief met je Apple Pencil! Met de App Sidecar kun je steeds creatiever worden met je Apple Pencil op je Mac.

Je kunt je Apple Pencil ook gebruiken om markeringen aan te brengen aan documenten op je Mac.

Apple Pencil voor Mac

ScreenTime

Met macOS Catalina kun je ook de functie ScreenTime toevoegen aan je Mac. Met deze functie kun je in de gaten houden hoelang je op je Mac werkt, of in bepaalde programma’s of Apps. Je kunt zelfs het gebruik beperken, of in ieder geval in de gaten houden.

Verbeterde beveiliging

Veiligheid op je computer is tegenwoordig essentieel. In macOS Catalina wordt deze beveiliging weer verder aangescherpt. In deze verbeterde beveiliging heb je meer controle over de Apps die je gebruikt, en of deze daadwerkelijke veilig zijn. Maar de extra beveiliging beperkt heeft ook betrekking op de toegang tot je gegevens door anderen en wanneer je Mac gestolen wordt kun je deze terugvinden met de Vind mijn Mac-functie.

Voice control

Apple introduceert ook meer mogelijkheden voor het gebruiken van je stem om je Mac en Apps te gebruiken en te besturen. Dit is super handig voor wanneer je moeite hebt met horen of zien. Je Mac wordt steeds meer je persoonlijke assistent.   

Vereisten voor macOS Catalina

Door welke Mac-versies wordt macOS Catalina ondersteund?

MacOS Catalina is niet beschikbaar voor alle type Mac, maar voor de nieuwere types. Het zal beschikbaar zijn op de volgende Mac versies:

 • MacBook (2015 of nieuwer)
 • MacBook Air (2012 of nieuwer)
 • MacBook Pro (2012 of nieuwer)
 • Mac mini (2012 of nieuwer)
 • iMac (2012 of nieuwer)
 • iMac Pro (vanaf 2017)
 • Mac Pro (2013 of later)

Sommige oudere versies van Mac Pro (Mac Pro vanaf 2010 en 2012) werden nog wel ondersteund door macOS Mojave, maar helaas niet meer door macOS Catalina. Dit betekent slechts dat je computer niet gebruik kan maken van (de nieuwe functies van) macOS Catalina. Maar je kunt je Mac wel blijven gebruiken.

Welke Apps werken niet meer bij macOS Catalina

Een belangrijk verschil tussen macOS Catalina en de voorgangers, is dat macOS Catalina geen 32-bits Apps meer ondersteund. Dat betekent dat deze Apps niet meer functioneren bij macOS Catalina wanneer er geen 64-bits update beschikbaar is of beschikbaar wordt gesteld. De realiteit zal zijn dat de App ontwikkelaars hun Apps zullen gaan aanpassen aan deze nieuwe vereisten.

Je kunt zelf controleren welke Apps op je huidige Mac werken met 32-bits.

 1. Ga naar Finder.
 2. Houdt de knoppen Option/Alt/⌥-toets ingedrukt en klik op het Apple-logo linksboven in de menubalk.
 3. Kies voor Systeeminformatie.
 4. Ga in de linker kolom naar Software Applicaties.
 5. In de rechterkolom staat alle Apps op een rijtje die op je Mac staan.
 6. Per App kun je zien of er deze ok is, door te controleren of er onder 64-bits (Intel) een Ja of een Nee staat.
 7. Wanneer er een ‘nee’ staat, kan dit ook betekenen dat er binnenkort een nieuwe versie van de App wordt uitgebracht. Hiervoor moet je bij de ontwikkelaar van de App zijn.

Bij de installatie van macOS Catalina zal er ook een melding verschijnen over de Apps die nog 32-bits zijn, en daarom niet meer zullen werken.

Heb je nog een vraag over de update van macOS Catalina? Stel deze gerust!

Plaats hieronder een reactie