Een valse factuur ontvangen van Apple in je e-mail

Ik heb ook de nep e-mail van Apple ontvangen met daarin een nep factuur van Apple van $149. In deze e-mail sporen ze mij aan om de openstaande factuur te betalen. Enkele leden van Mac Leren hebben mij al vragen gesteld over de betrouwbaarheid van deze e-mail. Vandaar dat ik het hier even uitleg.

Het gaat om deze e-mail:

nep factuur van apple

Het lijkt om een factuur van Apple te gaan. In de e-mail wordt er gezegd dat ik een App heb aangekocht en de rekening van deze aankoop nog open staat.

Maar PAS OP!!!

Deze e-mail lijkt door Apple getuurd te zijn en bevat een rekening in US$ dollars. Maar ik heb niets aangekocht bij Apple.

Dit is een typische truc van internetcriminelen. Ze hebben een e-mail van Apple perfect nagemaakt, zelfs met een e-mailadres dat lijkt op een e-mailadres van Apple. Daardoor kun je denken dat het echt is, maar dat is het niet. Hun doel is dat je bang wordt en snel de rekening gaat betalen. Of dat je op de link gaat klikken om te controleren waar het precies over gaat.

DOE DIT NIET!!! De e-mail is NEP.

Je hebt geen rekening openstaan bij Apple. Door op de link te klikken kan er onbewust een virus of een programma op je Mac worden gedownload.

Hoe weet dat je de e-mail en factuur nep zijn?

Je kunt gemakkelijk zien en doorhebben dat je te maken hebt met internetcriminelen.
1. Het e-mailadres komt niet van @Apple.com, maar heeft juist ontzettend veel cijfers. De afzender van deze mail is: no-replymailservice-jFHL.confirmsnumber15562772@receipt.apple.com.

Dit is absoluut 100% een onbetrouwbare afzender. Met zo’n lang e-mailadres moet je onraad gaan ruiken.
2. Ik weet dat ik geen rekening open heb staan bij Apple en herken de aankoop op de factuur niet.
3. Ik koop geen dingen in US$ dollars.
4. Als je iets koopt bij Apple of bij elk ander bedrijf, moet je meteen afrekenen en krijg je niet achteraf een e-mail over een openstaande rekening.

Wanneer je een e-mail niet 100% vertrouwd, klik dan niet op een link en maak nooit zomaar geld over. Gooi de e-mail weg in je prullenbak en vergeet het. Negeer de angst die ze bij je proberen op te wekken.

Als je toch twijfelt, kun je altijd het bedrijf direct contacteren. Dus niet door op de bewuste e-mail te antwoorden, maar door de contactgegevens op te zoeken op hun officiële website en deze te gebruiken.

Zij zullen je dan vertellen dat de e-mail en het betalingsverzoek niet van hen komt en je deze daarom kunt negeren.

Deze vorm van internetcriminaliteit komt steeds vaker voor. En het loont, want er zijn nog steeds mensen die een neprekening betalen of op een link klikken. Let hier dus op. Wanneer je iets niet 100% vertrouwd, is het bij voorbaat onbetrouwbaar. Betrouwbare bedrijven sturen namelijk betrouwbare e-mails.

Herken jij dit? Welke spam heb jij weleens ontvangen? Deel het, zodat we van elkaar kunnen leren.

 

Wil je eindelijk je Mac onder de knie krijgen?

Schrijf je dan in voor de Gratis Mac Workshop. Dankzij makkelijk te volgen video’s ontdek je eenvoudig en stap voor de stap je Mac. Schrijf je vrijblijvend in.

privacy Jouw gegevens worden nooit gedeeld!

Plaats hieronder een reactie